Whiplash / posttraumatische klachten en osteopathie

_MG_6563Na een ongeval, trauma of een val ontstaan er bijna altijd posttraumatische klachten. Gewrichten in de nek, rug, schouder, knie, elleboog, pols en voet kunnen gefixeerd raken. Dit komt door de klap en door de inwerkende krachten op het lichaam. Met als gevolg dat er ongewild bewegingsverlies in gewrichten kan ontstaan. Soms is dit niet direct merkbaar, waardoor we gewoon gaan sporten en het lichaam intensief belasten. Na verloop van tijd komen de klachten pas aan het licht. Vaak komt het dan samen met andere klachten omdat het lichaam niet meer kan compenseren.

Bewegingsverlies in de wervelkolom heeft via de uittredende zenuwen een negatieve invloed op de aangestuurde spieren en organen. Zij kunnen blokkeren en hebben hierdoor een verminderde functie. Hierdoor kan een tal van andere klachten ontstaan zoals misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, maar bijvoorbeeld ook buikpijnklachten.

Een bekend en veelvoorkomend probleem na een aanrijding van achter in de auto of klap tegen het hoofd zijn de whiplashklachten. Door de klap die het hoofd en het lichaam krijgt, wordt de zenuwstreng, die van kop tot het stuitje loopt, onverwachts en hard gerekt. Deze is dan zo ver opgerekt dat deze niet meer terug veert. Hierdoor blijft een prikkeling van de uittredende zenuwen bestaan. Ook heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat er minuscule puntbloedinkjes optreden in het verloop van het ruggenmerg, met name ter hoogte van de borst en de nek. Met als gevolg dat hier kleine verklevingen en littekentjes onstaan, die voor verminderde beweeglijkheid kunnen zorgen. Een whiplash is hierdoor niet enkel een probleem van de nek, maar van het hele lichaam. Klachten die mogelijk ook ontstaan zijn: misselijkheid, (draai)duizeligheid, concentratieproblemen, evenwichtsstoornissen, oogproblemen, schouderklachten, tintelingen, gevoelsstoornissen en of tijdelijk krachtsverlies in één of beide armen tot in de vingers toe. In dit rijtje horen de buikpijnklachten ook nog thuis.

_MG_6542Het grootste deel van de patiënten herstelt uiteindelijk, al dan niet spontaan, binnen enkele maanden. Ongeveer 30% van de patiënten heeft na zes maanden of langer nog steeds klachten. Röntgenologisch- en MRI-onderzoek laten meestal geen afwijkingen zien. Hierdoor kunnen patiënten zich onzeker en onbegrepen voelen.

In het osteopatisch onderzoek zoeken wij naar de oorzaak waarom aangetast weefsel niet normaal herstelt. De resultaten van osteopatische behandeling zijn over het algemeen zeer goed, zowel bij de vroege- als de late whiplashsymptomen. Reden hiervoor lijkt te zijn dat er gewerkt wordt met respect voor het lichaam, het lichaam wordt niet eerst geïrriteerd door een behandeling die door de bewegingsgrens gaat. Daarnaast hebben de goede resultaten te maken met het gegeven dat een osteopaat niet alleen het gebied behandeld waar de (pijn)klacht zich bevindt, maar ook andere regio’s in het lichaam die deze klachten kunnen veroorzaken of in stand houden.