Endometriose

Endometriose is een chronische ziekte, waarbij weefsel wat op baarmoederslijmvlies lijkt buiten de baarmoeder voorkomt. Dit weefsel zit meestal op het buikvlies (peritoneum) en/of organen in de buik voornamelijk rondom de eierstokken, eileiders, darmen en blaas. Het “groeit” daar, en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala van klachten.

Bijvoorbeeld als endometriose op de darmwand zit kan het darmproblemen geven, de organen kunnen namelijk niet meer goed langs elkaar bewegen. Dit kan pijn bij de ontlasting geven, maar ook opgeblazen buik en constipatie. De chronische ontsteking zorgt ook vaak voor verminderde vruchtbaarheid, die overigens ook het gevolg kan zijn van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken. Ook worden er klachten genoemd zoals; rugklachten, PMS (premenstrueel syndroom), menstruatiepijn, vermoeidheid en pijn bij geslachtsgemeenschap. De klachten zijn afhankelijk van waar de endometriose zich bevindt en hoe sterk het bewegingsverlies is.

Oorzaken en risicofactoren van endometriose

Als oorzaken en risicofactoren worden gezien:

  • hormonale dysbalans
  • slechte leverfunctie
  • overgewicht
  • chronische ontstekingen
  • hoge bloedsuikerspiegel
  • verkeerde voeding
  • te veel alcohol
  • gebrek aan beweging
  • gebrek aan bepaalde vitaminen en mineralen

De groei en woekering van endometrioseweefsel gebeurt vooral onder invloed van oestrogeen en andere groeifactoren.

Het doel van de osteopatische behandelingen is om de gevolgen van de endometriose te verminderen, dus verklevingen losmaken en beweeglijkheid herstellen. Bijvoorbeeld bij klachten door constipatie, de mobiliteit van de darm wordt verbeterd, zodat de peristaltische beweging verbetert en daarmee de constipatie vermindert. We behandelen de endometriose, maar ook de omgevingsfactoren die de endometriose negatief beïnvloeden dan wel veroorzaken.

Als er problemen zijn in de hormoonhuishouding kan er een hormonale dysbalans  ontstaan. De osteopaat behandelt de organen die de hormoonhuishouding regelen (hypofyse, schildklier en bijnieren) en de lever. De lever moet goed functioneren om afvalstoffen af te voeren, omdat hij invloed heeft op de hormoonbalans en op de bloedsuikerspiegel.

Met verschillende manuele behandeltechnieken herstellen we de mobiliteit van de organen, zodat deze weer beter kunnen functioneren. Wanneer je wilt schrijven en iemand houdt je hand vast wordt het schrijven moeilijk. Dit is bij een orgaan ook zo, als een orgaan niet vrij kan bewegen, kan het ook niet optimaal werken. Met de behandeling bestrijden we niet alleen de gevolgen, maar natuurlijk ook de oorzaak.