Darmklachten

“Ik heb darmklachten, ik voel mijn buik namelijk altijd en heb dit mijn hele leven al gehad dus dat hoort bij mij. ” Dit is iets wat ik met regelmaat in de praktijk hoor. Veel mensen denken dat wanneer zij buikpijn hebben dit er nou eenmaal bij hoort. Maar in werkelijkheid is dit niet normaal. Bij een goede vertering horen geen klachten als buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie en diarree. Dat je dit een keertje hebt omdat je uiteten bent geweest of omdat je dat patatje met mayonaise hebt gegeten is te begrijpen. Maar wanneer het structureel zo is is het niet goed.

Veel mensen zijn niet bewust van wat voor effect slechte voeding heeft op de darmen. Voeding komt via de maag, in de twaalfvingerige darm (duodenum) en gaat dan over in de dunne darm (intestinum tenue) om vervolgens over te gaan naar de dikke darm (colon).

In de maag worden maagsappen toegevoegd aan de voeding om deze te kunnen verteren. De functie van de twaalfvingerige darm is het neutraliseren van de pH, de voedselbrij uit de maag, is te zuur en zou de rest van het maag-darmstelsel kunnen beschadigen. In de twaalfvingerige darm wordt de spijsbrij vermengd met spijsverteringssappen. Deze zijn aangemaakt in de alvleesklier (alvleeskliersap) en in de lever (galvloeistof). De spijsverteringsenzymen in alvleeskliersap zijn nodig voor een goede vertering van vetten, eiwitten en suikers. In galvloeistof zitten stoffen die een belangrijke functie hebben bij het emulgeren van spijsvetten. Deze kunnen hierdoor verder afgebroken worden als onderdeel van de vertering. De dunne darm maakt zelf ook een klein deel van de spijsverteringsenzymen aan.

De dunne darm vervult meerdere functies namelijk:

In de dikke darm bevinden zich zeer veel bacteriën die de laatste afbraak doen van de stoffen die zich op dat moment in de darm bevinden. Zij doen de omzetting van urobilinogeen tot stercobiline, de bruine galkleurstof die aan de ontlasting de bruine kleur geeft.
Het is ook vooral in de dikke darm dat het water uit de laatste afvalresten wordt gehaald en in het lichaam wordt opgenomen.

Darmaandoeningen

Er wordt een stijging gezien in het aantal darmklachten, termen als prikkelbaar darm syndroom (PDS) of inflammatory bowel disease (IBD) komen we in de praktijk regelmatig tegen. Maar ook onderstaande aandoeningen zijn veel voorkomend.

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. De ziekte van Crohn noemt men net als colitus ulcerosa ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD). Bij de meeste mensen met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken, maar er kan ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal. De oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet geheel bekend. Mogelijk gaat het om meerdere oorzaken. Het afweersysteem is in elk geval in de war; deze valt het eigen lichaam aan. Verder is bekend dat erfelijkheid en omgevingsfactoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de ziekte. Roken vergroot de kans op de ziekte van Crohn en heeft ook een negatief effect op het verloop van de ziekte. Daarnaast is er een relatie tussen voeding en het ontstaan van de ziekte. Ook heeft voeding waarschijnlijk invloed op het verloop van de ziekte. Wanneer je bijvoorbeeld een echte zoetekauw bent en frisdrank drinkt, koekjes en snoep eet, voedt je de ontsteking. (Lees hier het blog voeding bij ontstekingen) Suiker zorgt ook voor gisting, gisting geeft lucht, waardoor ook een opgeblazen gevoel ontstaat. De consistentie van ontlasting verandert hierdoor ook.

Bij colitus ulcerose is er een ontsteking van de dikke darm en ontstaan hierbij ook zweren. De ontsteking beperkt zich tot het slijmvlies, dat de binnenkant van de dikke darm bekleed. Bij colitis ulcerosa is de darm aaneengesloten ontstoken. Factoren die een rol spelen zijn onder andere: het afweersysteem, erfelijkheid, bacteriën in de darm, stress en roken.

Diverticulitis of wel divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Deze uitstulpingen ontstaan mogelijk door zwakke plekken in de darmwand die bij een verhoogde druk naar buiten gaan stulpen. Denk aan een binnenband van een fiets, die op een zwakke plek naar buiten drukt. Divertikels zijn zolang ze niet ontstoken raken, volkomen onschuldig. De meeste divertikels ontstaan in het laatste deel van de dikke darm. Een enkele keer ontstaan ze aan het begin of het middengedeelte van de dikke darm. Divertikels komen vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Ze worden vaak per toeval ontdekt omdat de meeste mensen met divertikels er nooit last van hebben.

Prikkelbaar darm syndroom (PDS) oftewel de spastische darm, naar schatting heeft 1 op de 12 mensen dit. Merendeel hiervan zijn vrouwen. Er is geen duidelijke oorzaak voor PDS, wel kan gebrek aan vezels, vocht en beweging invloed hebben. Of een overmaat aan oplosbare vezels zoals kool en uien. Maar ook psychosociale factoren zoals stress en onregelmatig leven kunnen van invloed zijn. Voedingsallergien of intolleranties kunnen ook invloed hebben. Symptomen van PDS zijn onder andere zeurende stekende buikpijn, afwijkend ontlastingspatroon, gasvorming, winderigheid, opgeblazen buik, zuurbranden en soms ook slikklachten.

Naast overgevoeligheid op suiker zien we ook steeds meer mensen die gevoelig zijn op lactose, tarwe, koemelk en/of gluten. Probeer een balans in deze voedingsmiddelen te vinden. Voor veel mensen is het paleo of fodmap dieet effectief op de darmklachten.

Heeft u ook darmklachten of herkent u bovenstaande klachten, maak dan een afspraak bij een van onze osteopaten om te kijken of we wat voor u kunnen betekenen. De meeste mensen ervaren de behandeling als prettig en hebben veel minder buik/darmklachten.