Voeding en lichamelijke klachten
Momenteel wordt er veel over de voeding gepraat op internet, in het nieuws en social media. Wat is er nog wel gezond en wat niet meer. De diëten springen als paddenstoelen uit de grond. De ene keer koolhydraat vrij de andere keer een vet arm dieet. Het is nauwelijks te volgen.
Ik heb altijd interesse gehad in het menselijk lichaam, maar ook hoe het lijf reageert op bepaalde voedingsstoffen. Na de 4 jarige opleiding voor fysiotherapeut, heb ik doorgeleerd voor osteopaat. Naast deze opleiding heb ik 6 jaar als fysiotherapeut gewerkt. Als fysiotherapeut maar ook als osteopaat i.o. kwam ik erachter dat bepaalde klachten door voeding veroorzaakt kunnen worden. Of eigenlijk de darmen worden geprikkeld, dit geeft spanning op de darmen waardoor alles wat er om heen zit ook gaat reageren en mensen bijvoorbeeld rugklachten kunnen ontwikkelen. Door de opleiding osteopathie wordt je al bewuster gemaakt van voeding. Maar ook vanwege gezondheidsklachten kwam ik er achter hoe belangrijk juiste voeding is. Voornamelijk dat juiste voeding je gezondheid kan ondersteunen.
We weten het allemaal wel… Maar wat weten we over voeding en lichamelijke klachten.
In grote lijnen weten we ook wat wel en niet gezond is. Bijvoorbeeld koek, banket, snoep, ijs en chips zijn niet gezond. Deze bevatten vaak een verhouding van 50% suiker en 50% vet. Dit zorgt ervoor dat u hiervan kan blijven eten. Wanneer het enkel vet zou bevatten zou u sneller verzadigd zijn en stoppen met eten. Dit geldt ook voor suiker wanneer u hiervan eet stopt u op een gegeven moment omdat u misselijk wordt of omdat u vol raakt. Het verraderlijke is dat alles waarbij de verhouding suiker en vet ongeveer 50/50 is, we ervan blijven eten en geen rem hebben. Zowel suiker als vet slaat zich op in bijvoorbeeld het buikvet waardoor we het welbekende buikje ontwikkelen. Hierdoor komt het grootste probleem; obesitas of diabetes II.
Maar wat als ik nu geen suiker eet?
Met enkel het vermijden van suikers bent u er nog niet. Tegenwoordig zitten in allerlei producten suiker en vet. Dit is om het langer houdbaar te maken. En ook om het lekkerder te laten smaken.
Het is ongelooflijk hoeveel u weer proeft wanneer u stopt met suiker eten. De suiker overruled zo de andere smaken dat u niet meer bewust proeft.
In alle zakjes en pakjes die we tegenwoordig kopen, zit ook vaak onnodig veel suiker en zouten. Maar dit nemen we voor lief want we zijn gemakzuchtig. Dat het misschien gezonder is om het zelf te maken, laten we links liggen. Want gemak dient de mens. Het scheelt namelijk tijd en moeite.
Toch klagen we aan alle kanten dat we dikker worden of dat we niet gezond zijn. Maar laten we onze voeding nou eens onder de loep nemen. Bekijk een keer de etiketten van de zakjes en pakjes die u koopt. Dan ziet u hoeveel extra zouten en suikers eraan toegevoegd worden. Dan komt u tot de conclusie dat gemak wel de mens kan dienen maar niet uw gezondheid.
Verse groente en fruit is altijd beter!
Over een paar jaar komen we voedsel te kort voor het aantal mensen wat hier op de aardbol rondloopt. Daarom breiden we de voeding steeds meer uit, het wordt sneller geteeld, gekweekt en soms ook gemanipuleerd. De laatste jaren wordt er geroepen dat de broccoli van 50 jaar geleden veel meer vitamines en mineralen bevatte als de broccoli van nu.
Wanneer u voor verse groenten en fruit kiest, bijvoorbeeld bij een groenteboer, tuinder of boer krijgt u meer vitaminen en mineralen binnen. Vaak is het nog biologisch geteeld ook. Deze groenten bevatten misschien dan niet meer de vitaminen en mineralen van 50 jaar geleden, maar zijn vaak wel gezonder en lekkerder dan de groenten en fruit uit de supermarkt. U merkt echt het verschil in smaak met de groenten uit uw supermarkt. Nu snap ik ook wel dat het niet altijd mogelijk is om het op deze manier te doen. Maar zorg in ieder geval dat u er bewust mee aan de slag gaat. Supermarkten blijven over het algemeen toch prijsvechters, dus verwacht dan niet te veel van de groenten en fruit. De prijs bij een boer of tuinder ligt wellicht wat hoger dan in de supermarkt, maar als er meer smaak aan zit en het is beter voor onze gezondheid hebben we dat er toch wel voor over?
Zo hebben we zelf invloed op de voeding die we binnen krijgen. Mocht u nou twijfelen of u genoeg binnen krijgt kunt u altijd kijken of u het aan kunt vullen met voedingssupplementen, denk hierbij aan visolie (omega 3) en vitamine B12 bijvoorbeeld.
Gevolgen van te veel geraffineerde suiker of verzadigd vet eten.
Het nadeel van veel geraffineerde (bewerkte) suiker eten is dat mensen buikpijn klachten gaan ontwikkelen denk hierbij aan; spastische darm, opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree en winderigheid. En als het suikergebruik zo hoog is kan het zelfs voor een leaky gut(lekkende darm) zorgen. Dit komt omdat de geraffineerde suikers de slijmvliezen van de darm beschadigen, waardoor ze een groter risico op infectie hebben en allergieën kunnen gaan ontwikkelen.
Te veel verzadigde(slechte) vetten eten kan ook ernstige gevolgen hebben, denk aan ziektebeelden als diabetes, hart- en vaatziekten of de ziekte van Alzheimer. Deze vetten zitten vaak verborgen in bijvoorbeeld kaas, worst, koek, gebak, volle melk producten, snacks en zoutjes.
Over het algemeen zijn producten die omega 3, 6 en 9 vetzuren bevatten gezond, mits je hier niet te veel van neemt.
Omega 3 vetzuren zorgt voor bescherming tegen hart en vaatziekten. Deze vindt u in vette vis, lijnzaad en walnoten.
Omega 6 vetzuren zijn meervoudige onverzadigde vetten welke bijvoorbeeld zitten in margarine, halvarine, alle bak- en braadvetten, sojaolie en zonnebloemolie.
Omega 9 vetzuren vinden we in olijfolie, olijven en avocado’s en noten.
De verhouding van omega 6 en 3 vetzuren spelen een belangrijke rol in onze gezondheid. De ideale verhouding is tussen 3:1 en 5:1, maar in onze westerse cultuur is dit al gauw tussen 10:1 en 30:1. Wanneer de omega 6 hoger is heeft dit bijvoorbeeld een negatief gevolg voor ontstekingen, deze kunnen chronisch worden.
Als u de verzadigde vetten vermijdt, niet te veel vetzuren eet en suiker voornamelijk de geraffineerde reduceert, is er dus niets aan de hand.
Voor de klachten aan uw darmen kunt u ook bij de osteopaat terecht, samen met u wordt uw voeding in kaart gebracht en de darm problematiek aangepakt.