Voorkeurshouding van de baby en afplatting hoofdje.

Een afgeplat hoofdje en een voorkeurshouding gaan vaak samen. Door de voorkeur naar een zijde ontstaat er een afplatting. Waardoor het alsmaar moeilijker wordt voor het kindje om zijn hoofd naar de andere zijde te draaien. Het hoofdje valt makkelijker terug naar de zijde van de afplatting.

Bij een voorkeurshouding heeft een baby de voorkeur om steeds naar één zijde te kijken.
Hierdoor ligt het hoofd steeds op dezelfde zijde, aangezien de schedel van baby’s nog dun en zacht is kan deze makkelijk vervormen. Dit kan leiden tot afvlakking of vervorming van de schedel. Het kindje is dan niet meer in staat het hoofdje in de middenlijn (recht) te houden omdat het het makkelijkste naar de zijde van de afplatting rolt. Sinds ouders hun kindje op de rug laten slapen om het risico op wiegendood te verkleinen, komen voorkeurshoudingen vaker voor. De voorkeur is vaker naar rechts, mogelijk door de ligging in de baarmoeder.

Oorzaken

Er zijn diverse oorzaken voor een voorkeurshouding. Denk bijvoorbeeld aan een vroegtijdige indaling van het hoofdje tijdens de zwangerschap. Waardoor het hoofdje al lange tijd tegen het bekken van de mama ligt. Wanneer de weeën dan starten wordt het hoofdje iedere keer tegen het bekken van mama gedrukt, hierdoor kan er mogelijk een blokkade ontstaan hoog in de nek. Het kindje is dat niet in staat te roteren naar de andere zijde, omdat dit niet gaat en of pijn doet.

Maar een voorkeurshouding heeft niet altijd een afplatting van het hoofdje tot gevolg. Afplatting van het hoofdje kan ook een andere lichamelijke oorzaak hebben. Bijvoorbeeld doordat de baby alleen maar op de rug ligt, in de box, in de Maxi-Cosi maar ook in bed.

Ook kan de oorzaak liggen in een stuitbevalling of door hulp bij de uitdrijvingsfase door middel van een vacuümpomp of verlostang. De duur van de persweeën zijn eveneens van invloed op de druk op het hoofdje.

Deze stressvolle situaties kunnen leiden tot een verlies van beweeglijkheid ter hoogte van de verschillende schedelbotten. Dit kan dan weer resulteren in een voorkeurshouding van je baby.

Gevolg

Het gevolg van een voorkeurshouding kan het afplatten van het hoofdje zijn. Maar het gevolg van het afplatten van het hoofdje is zoals lang werd gedacht, niet alleen een cosmetisch probleem. Vrijwel altijd ontwikkelen deze baby’s zich motorisch (te) langzaam, waardoor weer nieuwe problemen kunnen ontstaan.

Behandeling

Blijft de afplatting van het hoofdje bestaan is een redressiehelmpje een reguliere behandelmethode wat sommige artsen voorschrijven. Dit is een helmpje wat een half jaar dag en nacht gedragen moet worden. In 2014 bleek uit onderzoek dat er nauwelijks verschil is tussen baby’s met helm en baby’s die geen helmtherapie kregen. Een enkele keer komen we nog kindjes tegen met een helmpje. Veel mensen vinden dit zielig en komen daardoor liever naar de osteopaat. De osteopaat werkt aan het herstel van de beweeglijkheid van deze verschillende schedel botstukken en de beweeglijkheid van de wervelkolom. Waardoor de voorkeurshouding en de afplatting van het hoofdje opgelost worden.

Wanneer de symptomen van een voorkeurshouding vroegtijdig worden opgemerkt en behandeld door een osteopaat kan een schedelafplatting worden voorkomen of een al aanwezige afplatting worden hersteld.

Tips bij een voorkeurshouding:

  • Slaapt de baby steeds met het hoofd dezelfde kant op, draai dan het hoofd om zodra hij goed slaapt. Als hij zijn hoofd gelijk weer terugdraait, probeer het danna 5 minuten nog eens.
  • Draai het bedje regelmatig om, zodat het licht eens van de andere kant komt. Je kan het bedje ook andersom opmaken.
  • Leg een speeltje of knuffel aan de niet-voorkeurskant. Of probeer je kindje jou te laten volgen naar de niet-voorkeurskant.
  • Met de speen of met de fles kan je de baby ook naar de niet-voorkeurskant lokken.
  • Leg het aankleedkussen recht voor je neer zodat je baby je recht aan kan kijken of leg hem afwisselend met zijn hoofdje naar de rechter- en linkerkant van de commode.
  • Leg je baby bij het voeden afwisselend op de rechter- en de linkerarm. Bij borstvoeding gaat dit al automatisch.
  • Leg je baby, wel onder toezicht als de baby wakker is, op zijn buik, zodat hij zijn hoofd alle kanten op kan draaien.
  • Als je je baby tegen je aanhoudt, zorg dan dat zijn hoofd naar de niet- voorkeurszijde is gedraaid.
  • Speel met je baby terwijl hij op je benen ligt, dit stimuleert het rechtuit kijken.
  • Hang in de box de speeltjes aan de niet-voorkeurszijde.